Kuchnia

Święta

CIASTO PIERNIKOWE Z CZEKOLADA.

Składniki:

2 jajka
100 ml oleju
1 szkl. maślanki
250 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej
100 g gorzkiej czekolady


Czekoladę drobno posiekać, ale można zostawić tez takie większe kawałki. Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną - wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Wsypać czekoladę, wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 24 x 11 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 st. C przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation