Kuchnia

Torty

Torcik marchewkowy z kremem cytrynowym

Składniki

20 dag marchwi (obranej i startej na tarce)
łyżka soku z cytryny
4 żółtka
4 białka
10 dag cukru
torebka cukru waniliowego
5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
20 g mielonych migdałów
2 łyżki płatków migdałowych do posypania tortu
Krem:
15 dag cukru
2 dag mąki ziemniaczanej
400 ml śmietany 30-proc.
100 ml soku z cytryny
Polewa:
5 dag cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny


Etapy przygotowania

Marchewkę wymieszać z sokiem z cytryny. Białka ubić, dosypując cukier i cukier waniliowy. Pianę połączyć z żółtkami. Dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i migdały, połączyć z marchwią, wymieszać. Dno tortownicy o śr. 22 cm wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 50–60 min w 200°C. Przygotować krem: sok cytrynowy zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości wody i zagęścić nią sok. Krem chwilę pogotować, mieszając. Odstawić do ostygnięcia, wymieszać z ubitą śmietaną. Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki. Na jednym rozsmarować krem, przykryć drugim. Trochę kremu zostawić do dekoracji boków. Cukier na polewę wsypać na patelnię, a gdy zbrązowieje, dodać 2–3 łyżki wody i sok z cytryny. Karmel natychmiast rozprowadzić na torcie i pozostawić do stężenia. Posypać torcik migdałami, wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation