Kuchnia

Kulinaria - ABC

11 niezwykłych zastosowań kuchenki mikrofalowej

1. Mikrofalówka i przyprawy
Mikrofalówka zwiększy aromat przypraw. Wystarczy wstawić je do mikrofali na 30 sekund na pełną moc.

2. Mikrofalówka i czerstwy chleb
Mikrofalówka „odświeży” czerstwy chleb. Zawiń chleb w ręcznik papierowy i wstaw na minutę do mikrofalówki ustawionej na pełną moc. Ten zabieg sprawi, że chleb będzie jak nowy.

3. Mikrofalówka i migdały
Migdały będzie łatwiej obrać jeżeli włożymy je do gorącej wody a następnie do mikrofalówki i będziemy ogrzewać przez 30 sekund na pełnej mocy. W podobny sposób pozbędziemy się skórek z orzechów włoskich, jednak te musimy trzymać w mikrofalówce dłużej – około 4-5 minut.

4. Mikrofalówka i cytrusy
Z pomarańczy, cytryny, grejpfruta czy limonki wyciągniętej prosto z lodówki znacznie trudniej wycisnąć sok niż z tej, lekko podgrzanej lub pozostawionej w temperaturze pokojowej. Wystarczy zatem cytrus z którego chcemy wycisnąć sok, włożyć na 30 sekund do kuchenki nastawionej na 100 procent mocy. Nie tylko łatwiej wyciśniemy sok, ale będzie go więcej. Ponadto z tak ogrzanej pomarańczy łatwiej będzie usunąć białą skórkę

5. Mikrofalówka i miód
Zaschnięty miód łatwo rozpuścić gdy włożymy otwarty słoik z miodem na 1-2 minuty do mikrofalówki

6. Mikrofalówka i gąbki do naczyń
Ani pranie gąbek do mycia naczyń w pralce ani włożenie jej do zmywarki nie odkazi tak jej jak włożenie jej do kuchenki mikrofalowej. Wystarczy 3 minuty i pozbędziemy się 99% bakterii, wirusów, pasożytniczych pierwotniaków, które skutecznie opierają się ciepłu i związkom chemicznym.

7. Mikrofalówka i deski do krojenia
Krojąc rybę, mięso, czosnek, cebulę często na desce do krojenia pozostaje nieprzyjemny zapach, którego trudno usunąć. Aby pozbyć się tego zapachu wystarczy przetrzeć deskę cytryną i podgrzać minutę w mikrofalówce ustawioną na wysoką temperaturę

8. Mikrofalówka i rozpuszczanie masła
Przechowywane w lodówce masło często nie nadaje się do smarowania. Wystarczy jednak na kilka sekund wstawić masło do kuchenki mikrofalowej i gotowe. Pamiętaj jednak, że masło nie może być w papierku. Najlepiej, by było pozostawione na szklanym spodku i w dawce „jednorazowej”. W podobny sposób możemy rozpuszczać i podgrzewać czekoladę.

9. Mikrofalówka i pomidory
Okazuje się, że nie trzeba gotować wody, polewać wrzątkiem pomidory by pozbyć się skórki. Wystarczy wstawić je na minutę do mikrofalówki ustawionej na 100% mocy. Skórka powinna zejść bez problemu.

10. Mikrofalówka i suszenie potraw
W kuchence mikrofalowej bardzo łatwo wysuszyć zioła (pietruszkę, bazylię, tymianek itd.). Należy ułożyć zioła na papierowych ręcznikach i wstawiamy na 30 sekund do kuchenki ustawionej na pełną moc. Czynność powtarzamy aż zioła będą suche i z łatwością dadzą się pokruszyć.
Podobnie uprażymy choćby orzechy czy grzanki do zupy. Jedną warstwę produktów ułożoną na talerzu, podgrzewamy na wysokiej mocy przez dwie do trzech minut. Kiedy kuchenka skończy działanie, jeszcze przez minutę pozostawmy zawartość w środku.

11. Mikrofalówka i kosmetyki
Odżywcze olejki do włosów czy nawilżające maseczki do twarzy lepiej działają, gdy są podgrzane. Wystarczy zaledwie dziesięć do dwudziestu sekund delikatnego podgrzewania. Wosk, masło kakaowe czy oliwkę można umieść w salaterce i podgrzać w urządzeniu, aż się rozpuszczą. Uważaj by nie zagotować mieszaniny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation