Kuchnia

Serniki

Waniliowe serniczki z Oreo


Składniki

Składniki (na 12 porcji, wszystkie w temperaturze pokojowej):
-
16 ciasteczek Oreo (12 całych plus 4 pokruszone)
500 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki serka mascarpone
2 jaja
2 krople aromatu waniliowego
duża szczypta soli

Sposób przygotowania

Serek zmiksuj z cukrem, dodaj mascarpone. Wbijaj po jednym jajku i wymieszaj, krótko- do momentu dokładnego połączenia składników. Dodaj pokruszone ciasteczka. Foremki do muffinek wyłóż papierowymi foremkami, na dno każdej z nich połóż ciasteczko Oreo, zalej serową masą. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 oC. Pozostaw w piecyku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Przed podaniem przez ok. 4 godziny schładzaj serniczki w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation