Kuchnia

Słodkości

BISZKOPTY Z BITĄ ŚMIETANĄ, SERKIEM I JAGODAMI


Składniki

Składniki na 3 porcje:
- 100-150 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
- 2 łyżki cukru pudru
- 100-150 ml śmietanka kremówka (bardzo zimna)
- 150-200 g serka mascarpone (o temperaturze pokojowej)
- ½ szklanki zaparzonej kawy (2 łyżeczki rozpuszczalnej)
- około 200 g jagód


Sposób przygotowania

Przygotować 3 pucharki wysokość około 10 cm, średnica około 3-4 cm. Deser można również przygotować w jednej większej formie a przed podaniem nakładać do pucharków. (jednak naszym zdaniem ładniej będzie wyglądać przygotowany dla każdego osobno.

Zaparzyć kawę i ostudzić. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę (nie ubijać zbyt długo ponieważ może się „zwarzyć”), dodając na koniec cukier puder. Serek mascarpone delikatnie połączyć z ubitą śmietanką.

Biszkopty zanurzać na chwilę w kawie (uważać aby nie moczyć zbyt długo, staną się wtedy zbyt miękkie) i ułożyć na dnie pucharka. Przykryć łyżką kremu i posypać jagodami. Czynność powtarzać do zapełnienia pucharków. Deser schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Wierzch można ozdobić jagodami i gałązką czerwonej porzeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation