Kuchnia

książka kucharska -desery

SZARLOTKA Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
50 dkg mąki,
30 dkg masła,
15 dkg cukru,
2 żółtka,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Masa orzechowa:
30 dkg orzechów,
10 dkg masła,
10 dkg cukru,
2 łyżki miodu
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek,
budyń lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
rodzynki (3 garście)

WYKONANIE:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić po czym podzielić na 3 równe części. Schłodzone ciasto rozwałkować (lub oblepić) na tortownicę 26 cm i upiec oddzielnie 2 placki. Na ostatni wylać masę orzechową i upiec razem (około 15-20 minut do zarumienienia).
Masa orzechowa:
Masło, cukier i miód zagotować w rondelku, dodać posiekane orzechy i gotować jeszcze około 2 minuty, cały czas mieszając.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Włożyć do garnka i wymieszać z budyniem w proszku lub mąką ziemniaczaną. Dodać rodzynki i chwilę smażyć (nie przykrywać garnka) ciągle mieszając aż jabłka będą miękkie. Można dodać 2 łyżki cukru, jeżeli jabłka będą kwaśne.
Składanie warstw:
Jeden blat upieczonego placka położyć do tortownicy (wyłożyć papierem do pieczenia) , posmarować połową jeszcze ciepłej masy jabłkowej, przykryć drugim plackiem i ponownie nałożyć masę jabłkową, a następnie nakryć plackiem z masą orzechową. Szarlotkę przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu. Najlepsza będzie na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation