Kuchnia

Kuchnia-przystawka,danie główne,kolacja

Przepisy Kacpra Nowaka 3. edycja, Częstochowa - przepisy Ugotowani TVN
Francja elegancja, czyli piersi z klasą
Składniki:


2 podwójne piersi z kurczaka
2 opakowania ciasta francuskiego
4 plastry żółtego sera
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 cebule dymki
3 ząbki czosnku
bazylia
1 jajko

Marynata do mięsa:
sól
pieprz
oliwa
sok z połówki cytryny
1 łyżka musztardy
płatki ostrej papryki
świeża bazylia,
3 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:

Każdą z piersi przecinamy na dwie równe części, nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy na minimum 8 godzin do lodówki. Szpinak myjemy i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną dymkę, szpinak, przyprawy. Na koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Smażymy 4 - 5 minut, aż sos odparuje. Piersi wyjmujemy z marynaty, od góry nacinamy na całej długości kieszonkę, napełniamy szpinakiem i przykrywamy plastrem żółtego sera. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, na każdy płat kładziemy pierś i fantazyjnie zawijamy (np. jak chałkę). Kładziemy na blachę, wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C.

Sałatka do piersi z klasą

Składniki:

• mix sałat lub pół sałaty lodowej,
• 1/3 melona miodowego,
• 12 pomidorków koktajlowych,
• garść orzechów włoskich,
• 1 łyżka parmezanu,
• oliwa
• sól,
• pieprz,
• szczypta cukru,
• sos balsamiczny
• kiełki z rzodkiewki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Melona obieramy ze skóry, kroimy w kostkę lub łyżeczką wycinamy kuleczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Orzechy parzymy gorącą wodą. Sałatę lodową kroimy w niezbyt grube paski. Przygotowujemy sos z cytryny i oliwy. Delikatnie mieszamy składniki. Układamy na talerzu, posypujemy parmezanem i dekorujemy kiełkami rzodkiewki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation