Kuchnia

Kuchnia

Moje Dietetyczne Fanaberie: Mocno pomidorowe penne z niebieskim serem
Mocno pomidorowe penne z niebieskim serem
Przepis na porcję dla 4 osób

320 g pełnoziarnistego penne
400 g pomidorów (mogą być z puszki)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
50 g niebieskiego sera
5 ząbków czosnku
1 mała cebula
1 łyżka oregano
papryka słodka, chili
1 łyżeczka oliwy
40 g jogurtu greckiego light
sól
świeży szczypiorek




Jeśli chcemy użyć świeżych pomidorów, musimy je sparzyć, obrać ze skróty, a następnie lekko rozdrobnić, zagotować w rondelku, a następnie zblenderować.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz wyciśnięty czosnek i podsmażamy przez kilka minut.
Wcześniej przygotowane pomidory (lub zmiksowane z puszki) wlewamy na patelnię, dodajemy łyżeczkę soli, ocet balsamiczny, odrobinę chili i papryki oraz zioła i całość gotujemy, aż pomidory odparują i całość wyraźnie zgęstnieje.

W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron.

Gdy sos pomidorowy zgęstnieje, dodajemy jogurt grecki, a następnie gotowy makaron i połowę utartego niebieskiego sera (ucieramy go na dużych oczkach tarki) i dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do dużego naczynia i posypujemy resztą sera i posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation