Kuchnia

pycha

Błyskawiczne pralinki czekoladowe z serka mascarpone

W polewie czekoladowej.
Składniki, około 10 sztuk:

• 125 g serka mascarpone
• 125 g ciemnej czekolady 70%
• do obtoczenia: 100 g ciemnej czekolady 70%, roztopionej



• Dodatki (opcjonalnie):
• 1 łyżka mocnej zaparzonej kawy espresso
• 1 łyżka alkoholu (whisky lub brandy, ewentualnie likieru smakowego)







Przygotowanie:
Serek mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i włożyć do rondelka z grubym dnem. Ustawić na bardzo małym ogniu i delikatnie mieszając roztopić czekoladę (nie spuszczać z oka!). Odstawić.
Ser mascarpone miksować przez około 4 - 5 minut, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ostudzoną (ciepłą) kawę oraz alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę.
Zastygłą masę czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki (nie muszą być idealnie kształtne), ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki.
W międzyczasie ostrożnie roztopić czekoladę na obtoczenie pralinek (ma być dość ciepła, ale nie gorąca). Maczać pralinki w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu czekolady. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation