Biżuteria

Biżuteria

Składniki:
4 jajka, osobno żółtka i białka
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
150g śmietany 12%
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80g poszatkowanej gorzkiej czekolady ( z zawartością kakao 60%)
450g umytych, wydrylowanych wiśni

1.Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i poszatkowaną czekoladę.

3. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę.

4. Do drugiej miski dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż masa się trochę spieni. Dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Następnie dodać białko i delikatnie wmieszać je w ciasto.

6. Do tortownicy przełożyć 1/2 ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać równomiernie wiśnie i przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation