Kuchnia
Muffinki i babeczki
Muffinki ananasowo - kokosowe
Składniki*:
Muffinki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• pół szklanki oleju
• 1 szklanka cukru
• 1 jajko
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody
• 100 g jogurtu greckiego
• 100 ml syropu ananasowego z puszki
• 250 g ananasa z puszki
• 1 szklanka wiórków kokosowych
Krem:
• 3 plastry ananasa z puszki
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 110 g jogurtu greckiego
• 3 łyżeczki cukru
• 250 g mascarpone
Dekoracja:
• ananas (cały lub pół w zależności czy robimy mini czy normalne muffinki)
* wychodzą 24 sztuki w mniejszych papilotkach do mini muffinek (2,5 cm podstawa - takie jak na zdjęciach), natomiast w normalnych (5 cm podstawa) wyjdzie ich ok. 12-14 sztuk :)
Wykonanie:
Muffinki:
Plasterki ananasa kroimy na małe kawałeczki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek, sodę i wiórki kokosowe. W drugiej miksujemy mokre: jajko, jogurt grecki, syrop ananasowy, olej. Do mokrych wrzucamy sypką mieszankę i miksujemy chwilę do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy kawałeczki ananasa i mieszamy łyżką. Nakładamy do papilotek, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut (mini muffinki) lub 25 minut (normalne). Ostudzić na kratce.
Krem:
Plasterki ananasa zblendować, następnie odsączyć z powstałego musu resztki wody. Do miski wrzucić wiórki kokosowe, jogurt, cukier serek mascarpone i zblendowany mus ananasowy - wszystko razem zmiksować. Włożyć do zamrażarki na 30-40 minut, a następnie przechowywać krem w lodówce przed nałożeniem na muffinki
Dekoracja:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ananasa obieramy ze skórki, odcinamy górę i dół. Tniemy go we w miarę cienkie plasterki za pomocą noża lub krajalnicy (ja jej użyłam, jest łatwiej). Szarpiemy boki plastrów (jak na zdjęciu poniżej) za pomocą widelca, noża lub/i łyżki do melona. Wykładamy plasterki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 1,5 h, Po pierwszych 30 minutach odwracamy plasterki na drugi bok i zwiększamy temp. do 170 stopni, po kolejnych 30 minutach zmniejszamy temp. do 90 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy krem na muffinki i dekorujemy kwiatami z ananasa.
OGQ4MDM4Y2E6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28/ZDZjByMLJG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD0ROmkhISMVdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDxBEBnFxF3hPN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqN2c9Lj8deUgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZBNlV2CHAOdCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxFxWG5HaRQ6aR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBitFEnUaDz8vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KCEADCGB+B2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA03fQNsOwMreWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFw9cBAN9WjllAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzAyReEQk8Pm46ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk+IQ5pAxhJY3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVOXkY/PjNPfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F1UKMRVhQR43TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=