Kuchnia

Muffinki wytrawnie

Muffiny z szynka i twarozkiem (wg diety Dukana)

(6 dużych sztuk:)

4 jajka
4 łyżki otrąb pszennych
8 łyżek otrąb owsianych
4 łyżki beztłuszczowego twarożku (+ ok. 3 łyżki na nadzienie)
2 łyżki posiekanej bazylii
łyżeczka rozmarynu
pomidorki koktajlowe
2 plastry szynki
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Otręby, twarożek, sól i żółtka wymieszać, delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Szynkę drobno pokroić, dodać do ciasta, razem z bazylią i rozmarynem. Nakładać po łyżce do foremek na muffinki, następnie nakładać łyżeczkę twarożku i przekrojonego na pół pomidorka i przykryć resztą ciasta.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni. Najlepsze jeszcze ciepłe.

//dałam też kilka oliwek, ale jako, że nie są dozwolone w diecie, nie podaję ich w przepisie, niemniej polecam (na własną odpowiedzialność ;))//
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation