Kuchnia

Ciasta

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cytryna
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, i jeszcze przez chwilę ubijamy. Następnie należy delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 170ºC – 30 minut. Biszkopt możemy nasączyć wodą z cytryną (szklanka wody + wyciśnięta mała cytryna).
Masa:
1 mała puszka ananasów
1 budyń śmietankowy
4 żółtka (białka będą potrzebne później)
kostka masła
Z ananasów odlewamy zalewę i gotujemy na niej budyń z żółtkami – tzn. w 1/3 szklance soku z ananasa rozpuszczamy budyń i żółtka, resztę soku gotujemy i wlewamy do niego mieszaninę, energicznie mieszając. Gdy przestygnie, mikserem ucieramy z masą kostkę masła. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone ananasy.
Ciasto kokosowe:
4 białka pozostałe po masie
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg wiórków kokosowych

Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Następnie dodajemy mąki, proszek i wiórki. Miksujemy. Pieczemy na blaszce od biszkoptu wyłożonej pergaminem ok. 20 minut (chyba że mamy drugą takiej samej wielkości) w 170-180ºC.
Składamy ciasto. Najpierw biszkopt, potem smarujemy go masą, a na wierzch kładziemy ciasto kokosowe. Schładzamy w lodówce. Pychota.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation