Kuchnia

drożdżowe

PUSZYSTE ,SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE

Ciasto robimy na dwie tury- w wieczór robimy zaczyn:

4 jajka
1 szkl.cukru
0.5 kostki drożdży
1 szkl.ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
1 laska wanilii
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do miski wrzucamy całe jajka,dodajemy cukier,rozkruszone drożdże,cukier waniliowy,ziarenka z laski wanilii i mleko.Kopystką mieszamy w misce zaczyn i zostawiamy na noc na stole pod przykrytą ściereczką.

Na drugi dzień robimy ciasto drożdżowe.Piekarnik rozgrzewamy do 160st. Do miski z zaczynem wsypujemy przesianej mąki 60dag. i 1 szkl.oleju.Mieszamy, dosłownie kopystką 5 min.aby masa się ładnie połączyła. Posypujemy ciasto kruszonką .Odstawiamy ciasto na 30 min.i pieczemy ok.45-50 min.na złoty kolor.Smacznego.

Kruszonka:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
0.5 kostki miękkie margaryny lub masła
0.5 szkl.cukru i mąki tyle ile da się wgnieść aby powstała kruszonka.
Wszystko razem mieszamy .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation