Kuchnia

Słodka rozkosz

Składniki na 8 porcji:

- 200 g czekolady (minimum 50 % kakao)
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru krysztal
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki dobrego kakao
- 10 łyżek masła + masło do wysmarowania foremek ( użylam ramekinów)
- szczypta zmielonych migdałów (można pominąć)

Wykonanie:

1. Natłuszczamy foremki. W rondelku rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło i połamaną czekoladę. W drugim naczyniu ubijamy jajka i żółtka z cukrem na pianę.
Gorącą jeszcze roztopioną czekoladową masę łączymy z ubitymi jajkami. Mieszamy delikatnie.*

2. Przesiewamy mąkę z kakao i zmielonymi migdałami.
Wsypujemy do masy czekoladowo-jajecznej. Miksujemy na najniższych obrotach.
Następnie wlewamy masę do natłuszczonych foremek. Wstawiamy na 15 minut do lodówki.

3. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Do prostokątnej formy, na wysokość okolo 2/3, wlewamy ciepłą wodę i takąformę wstawiamy do piekarnika. Następnie wkładamy w nią nasze foremki z masą czekoladową i zostawiamy w piekarniku na maksymalnie 15 minut. **
Po tym czasie wyjmujemy gotowy deser. Serwujemy z owocami, bitą śmietaną. Chociaż Moelleux au Chocolate jest doskonały sam w sobie i nie trzeba nic więcej.

Smacznego!

* Czekoladową lawę jemy na gorąco. Można podawać w foremkach.
** Bardzo ważne jest, aby nie wyjąć deseru zbyt późno. Istnieje legenda, która mowi, że Moelleux au Chocolate powstało w wyniku blędu kulinarnego- czekoladowe ciasto zostało wyjęte zbyt wcześnie z piekarnika. O dziwo, widok i smak płynacej czekolady zaskoczył wszystkich bardzo pozytywnie i cieszy się sława do dziś.


www.bayaderka.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation