Kuchnia

CIASTO DROŻDŹOWE

Drożdżowe ślimaczki z dynią
Składniki na 15 niedużych bułeczek:

7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
1/4 szklanki letniej wody
1/3 szklanki letniego mleka
1 duże jajko, roztrzepane
3/4 szklanki puree z dyni*
1 łyżka masła, roztopionego
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u mnie pół na pół z krupczatką)
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu (u mnie szczypta gałki muszkatołowej i goździków mielonych)
Nadzienie:

90 g masła, roztopionego
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
Polewa (lukier):

3/4 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny


1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce.
2. Roztopione masło, mleko, wodę, puree z dyni i jajko mieszamy. Następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy aż ciasto zrobi się elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (1,5-2 godzin)
3. Na nadzienie: masło rozpuścić a cukier wymieszać z przyprawami.

4. Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt 25×30 cm. Posmarować rozpuszczonym, przestudzonym masłem i posypać cukrem z przyprawami. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na mniej więcej 15 kawałków. Wyłożyć na blachę (25×35) wyłożoną papierem do pieczenia i przykryte ściereczką zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 min. Ja rozłożyłam je na dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji.
Smacznego:D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation