Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM na czekoladowym spodzie

Składniki:

Mus malinowy:
•200g malin mrożonych (lub ok 150g świeżych malin)
•2 łyżki cukru

Spód czekoladowy:

•70g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
•70g miękkiego masła
•55g cukru
•1 jajko
•40g mąki pszennej

Sernik:

•1kg sera twarogowego (polecam Dr Oetkera lub Piątnicę)
•350g cukru (1,5 szkl)
•5 jajek
•80ml śmietanki 30% (lub 36%)
•3 łyżki mąki ziemniaczanej
•1 łyżeczka aromatu waniliowego


Przygotowanie:

Wskazówki:

- wszystkie składniki na sernik wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie, aby ogrzały się do temp pokojowej (min 1h wcześniej)

- potrzebne będą: tortownica o śr. ok 24-26cm, większa blacha w którą zostanie wstawiona tortownica, folia aluminiowa- min 3 kawałki którymi należy szczelnie owinąć tortownicę, trochę masła do wysmarowania tortownicy, wykałaczka lub patyczek do zrobienia esów-floresów.

Mus malinowy: jeśli używamy malin mrożonych (przy świeżych pomijamy etap rozmrażania): w małym garczku zagotować trochę wody (na wys ok 1cm) wrzucić maliny na ok 1min, odcedzić na sitku, przerzucić do blendera i zmiksować ok 1min, następnie przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić. Mus wymieszać dokładnie z cukrem.

Spód czekoladowy: Piekarnik nagrzać do 175oC (góra-dół). Czekoladę włożyć do metalowej lub szklanej miski i roztopić stawiając nad garnuszkiem z małą ilością wody gotującej się na wolnym ogniu. Odstawić do przestygnięcia. Masło ucierać z cukrem przez kilka minut (ok 5min) do momentu, aż składniki się połączą i staną puszyste. Połączyć dokładnie z roztopioną czekoladą, następnie z mąką. Jajko ubić na pianę, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć równomiernie do tortownicy (pamiętać o wcześniejszym wysmarowaniu jej masłem), wyrównać powierzchnię i piec przez 8min. Nie wyłączać piekarnika.

Masa serowa: Ser przełożyć do misy, dodać mąkę i miksować na wolnych obrotach 3min. Cukier dodawać stopniowo cały czas miksując, następnie dodawać po 1 jajku i po każdym miksować ok 1min. Na koniec dodać śmietankę oraz aromat i miksować jeszcze ok 2min cały czas na wolnych obrotach. Tortownicę wstawić do większej blachy. Zagotować ok 1,5-2l wody. Przelać masę ostrożnie do tortownicy, na czekoladowy spód, poczekać chwilę aż masa się wygładzi. Łyżeczką kłaść na powierzchni kleksy z musu malinowego, następnie wykałaczką wykonać kilka ósemek aby powstał ładny wzorek (zdj poniżej). Do blach wlać wrzątek (mniej więcej do połowy wys tortownicy). całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15min w 175oC, następnie zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec 1,5h (gór-dół) Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić zamknięty jeszcze 15min. Tortownicę wyjąć z blachy, pozostawić sernik do ostygnięcia. Zdjąć lub rozpiąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na min 5h- najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.

http://nadokladke.blogspot.se/2013/04/sernik-z-musem-malinowym-na.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation