Kuchnia

pomysł na obiad

pyzy z mięsem

Ciasto:

1 kg tartych ziemniaków
1/2 kg przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól


Farsz:

200 g mielonego mięsa, np. z rosołu
1 przesmażona, drobno posiekana cebula
1/2 szklanki tartej bułki
1 jajko
1 łyżka masła
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Tarte ziemniaki odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Następnie przekładamy je do płóciennej ścierki, zawijamy w nią, skręcamy oba końce ? każdy w przeciwną stronę ? i odciskamy w ten sposób nadmiar soku. Starte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem i mąką ziemniaczaną. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki pszennej. Jeśli za gęste, dodajemy wody. Składniki farszu mieszamy i doprawiamy. Jeśli będzie za rzadki, dodajemy trochę tartej bułki, a jeśli za gęsty ? mleka. Z masy ziemniaczanej formujemy okrągłe placuszki, na środku układamy farsz, zamykamy i formujemy kulki. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy ze skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation