Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

trufle cytrynowe

Składniki (na około 15-18 sztuk):

- 1 cytryna

- 120 g mascarpone

- 100 g białej czekolady

- 50 g mleka w proszku

- cukier puder do obtoczenia

Z cytryny wyciskamy sok i przecedzamy przez sitko, by pozbyć się pestek i “farfocli”. Białą czekoladę rozpuszczamy (można w kąpieli wodnej, ale ja wolę to robić w mikrofali). Mascarpone miksujemy z mlekiem w proszku, aż nabierze jednolitej, kremowej konsystencji. Do utartego sera dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę oraz sok z cytryny i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę przekładamy do miski, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny.

Po tym czasie masa powinna mieć taką konsystencję, by dało się z niej formować kulki. Trufle wielkości owocu winogrona obraczamy w cukrze pudrze i układamy w papilotkach do pralinek. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation