Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Lava cake w wersji kajmakowej

Składniki na 4-5 porcji
przepis Anny-Marii z blogu Kucharnia

2,5 łyżki mąki (u mnie czubate) plus odrobina do wysypania foremek
2 duże żółtka
1 duże jajko
1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki (użyłam puszki ok. 510 g)


foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml
masło do wysmarowania foremek


opcjonalnie: sól morska
zalecane lody waniliowe - do pełni rozpusty :)


Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Kokilki wysmarować masłem, po czym obsypać je mąką.

Żółtka i jajko zmiksować na puszystą masę - ok. 2-3 minuty, aż do momentu, gdy masa podwoi swoją objętość. Następnie dodać kajmak i miksować do dokładnego połączenia. Kolejno, ciągle miksując, stopniowo dosypywać mąkę. Powstałą masę przelać do przygotowanych kokilek (mniej więcej do wysokości 2/3) i umieścić w piekarniku.

Piec do zarumienienia wierzchu, ale nie dłużej (środek ma być płynny) - ok. 10 minut.
U mnie wierzch przyrumienił się dopiero po ok. 13 minutach. Po 10 był jeszcze płynny. Najlepiej więc po tych 10 minutach czuwać przy piekarniku i jak tylko zobaczymy, że powierzchnia ma już stałą konsystencję - wyjąć kokilki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation