Kuchnia

Light

Ciasteczka owsiane

Składniki:

100 g oleju kokosowego lub innej roślinnej margaryny
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki rodzynek, można pominąć lub zastąpić innym ulubionym dodatkiem
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Masło roślinne utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, następnie dodać spęczniałe w wodzie siemię lniane i utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, wymieszać na niskich obrotach miksera.
Na koniec dodać płatki owsiane oraz rodzynaki, jeśli je dodajemy, a następnie rękami zagnieść wszystkie składniki na kulę ciasta. Odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, dzięki temu płatki wchłoną płyn i staną się miękkie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut lub do czasu, aż będą lekko złote. Studzić i jeść od razu, najlepiej ze szklanką migdałowego mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation