Kuchnia

na słono

Przepis na ratatouille:

(użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 24-24 cm)

1 średnia cukinia
1 średniej wielkości kabaczek kabaczek
1 bakłażan
3 pomidory
sos:
puszka pomidorów (330 ml)
1 cebula
łyżka posiekanego tymianku
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki oliwy z oliwek
do ratatouille warto wybierać warzywa o zbliżonych kształtach (długość i grubość), pokrojone plasterki będą ładniej wyglądały

Przygotować sos:
Pomidory z puszki wlać do garnka, razem z sokiem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól – odparować 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Sos powinien zgęstnieć. Dodać tymianek i gotować jeszcze 2-3 minuty. Sos zmiksować blenderem i rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego.
Cukinię, kabaczka i bakłażana (najlepiej by były o zbliżonym do siebie kształcie) pokroić na 2-3 milimetrowe plasterki.Pomidory sparzyć i także pokroić, nieco grubiej.
Układać na przemian plasterki warzyw na warstwie sosu. Posmarować oliwą, przykryć folią lub papierem do pieczenia przyciętym do wymiarów formy i zapiekać prze 35- 40 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation