Kuchnia

gotowanie

Cuszima

Składniki na biszkopt jasny:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, połączyć, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 35x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.



Składniki na biszkopt kakaowy:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 łyżeczki kakao

- 1 łyżka kakao

Upiec podobnie jak biszkopt jasny.



Masa budyniowa:

- 1/2 l mleka

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

- 250 g masła

- 3 - 4 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

Z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń, według instrukcji na opakowaniu. Budyń wystudzić. Utrzeć masło, dodając zimny budyń.



Masa truskawkowa:

- 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone )

- 3 galaretki truskawkowe

Truskawki zmiksować i podgrzać w rondelku, wsypać suche galaretki, dobrze wymieszać i lekko zagotować, odstawić.



Masa śmietanowa:

- 1/2 l śmietany kremówki

- 1 galaretka truskawkowa

- 1 - 2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę, delikatnie połączyć.



Dodatkowo:

- 1 paczka okrągłych biszkoptów

- polewa czekoladowa

- wiórki kokosowe



Przełożenie ciasta:

biszkopt kakaowy - masa budyniowa - połowa masy truskawkowej - biszkopty - połowa masy truskawkowej - masa śmietanowa - biszkopt jasny - polewa posypana wiórkami kokosowymi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation