Kuchnia

Przepisy

nutellove tiramisu


składniki:



* 3 duże żółtka

* 300 g nutelli

* 400 g mascarpone

* 2 + 2/3 szklanki mocnej kawy

* ok. 30 biszkoptów typu lady fingers (podłużne)

* gorzkie kakao

* 100 g orzechów laskowych



mascarpone miksujemy z żółtkami i nutellą (około 3-4 minuty) a pod koniec dodajemy 3/4 szklanki kawy (jeśli wolicie bardziej słodką masę, posłodzcie kawę 2 łyżkami cukru). tak powstałą masę wstawiamy do lodówki na około 60 minut aby odrobinę zgęstniała.

biszkopty moczymy w pozostałej słodkiej kawie i układamy naczyniu o wymiarach 30x25 cm. pierwszą warstwę biszkoptów posypujemy kakao a następnie wykładamy na nie połowę masy nutellowej. na masie układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów i je również posypujemy kakao. przykrywamy resztą masy, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. tiramisu wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) i przed podaniem oprószamy jeszcze odrobiną kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation