Design

Design

Grillowany bakłażan z pastą z fety i orzechów włoskich

Składniki:

1 duży bakłażan lub dwa mniejsze
opakowanie fety
30 g orzechów włoskich podprażonych i posiekanych
1 - 2 łyżki jogurtu greckiego
słodka papryka
szczypta ostrej papryki
suszona bazylia i oregano
odrobina oliwy z oliwek do skropienia bakłażana

Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na plastry (najlepiej takim specjalnym urządzeniem).
Plastry solimy, wkładamy do miski, zostawiamy na ok. 30 minut, aby usunąć gorycz.
Po tym czasie bakłażana lekko odciskamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Smażymy go na patelni grillowej.
Fetę rozdrabniamy, dodajemy orzechy, jogurt i przyprawy według uznania. Pasta powinna nie być zbyt rzadka, aby nie wypłynęła.
Na ostudzone plastry bakłażana rozsmarowujemy pastę i zwijamy od węższego końca w rulonik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation