Kuchnia

jedzenie

CHUTNEY GRUSZKOWO-IMBIROWY

Składniki:
2 duże gruszki (u mnie odmiana Konferencja)
1-2 łyżeczki tartego świeżego imbiru (najlepiej wcześniej zamrożonego – tutaj pisałam o tym więcej)
1 czubata łyżka rodzynek
1/4-1/2 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego (lub wody)*
2 łyżki delikatnej oliwy

*Uwaga: Wprowadziłam zmianę odnośnie ilości soku/wody! Ze względu na to, że gruszki są różnej wielkości/dojrzałości/gatunku należy dodać najpierw 1/4 szklanki płynu, a potem ewentualnie resztę.

Wykonanie:
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać gruszki i wlać sok lub wodę (najpierw tylko 1/4 szklanki, a potem w miarę potrzeby resztę). Dusić na średnim ogniu około 10-15 minut, aż gruszki zrobią się “szkliste” i zmiękną. W międzyczasie dodać rodzynki oraz utarty imbir. (Ilość imbiru należy dostosować do własnego smaku.)

Podawać na zimno jako dodatek do pasztetów, pieczonych mięs oraz serów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation