Kuchnia

ciastka

mini-donuts - pĄczki z dziurkĄ (szybkie i bez droŻdŻy)

składniki na 22 sztuki mini - pączków:
1 szklanka mąki pszennej minus 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
3 łyżki oleju
2,5 łyżki maślanki (lub jogurtu naturalnego, kefiru)*

suche składniki wymieszać, przesiać.
w misie miksera umieścić jajka, olej, mleko, zmiksować na gładką masę. dodać suche składniki i zmiksować.
do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka przełożyć ciasto, odciąć róg i nałożyć do natłuszczonej formy na donuts. piec w temperaturze 175ºc przez około 10 - 12 minut, do złotego koloru. pączki zaleca się również piec w maszynce do donuts wg instrukcji jej producenta. wyjąć, ostudzić na kratce. polukrować i ozdobić posypką.
kolorowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
odrobina barwniku (płynnego, w żelu lub w proszku)

cukier dokładnie rozprowadzić grzbietem łyżki z wodą i barwnikiem, jeśli będzie zbyt gęsty - dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
* można dodać więcej, jeśli ciasto będzie zbyt gęste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation