Święta i uroczystości

Boże Narodzenie

Wigilijny groch z kapustą - wspaniały!


300g połówek grochu
300g kapusty kiszonej - postaraj się kupić bez marchewki, która nieładnie wygląda w tej potrawie
3 cebule
3 łyżki masła
sól, pieprz, cukier

Groch zalej w rondelku zimną wodą na 30 min. Odcedź, zalej świeżą wodą (ok 2cm powyżej jego powierzchni) i gotuj do miękkości - trwa to ok 20-25 minut na maleńkim ogniu. Przez pierwszy kwadrans nie musisz nawet do niego zaglądać, ale później już nie odchodź od kuchenki, żeby nie przywarł. Pod koniec gotowania wsyp 1 łyżeczkę soli. Pod koniec gotowania groch powinien się rozpadać i być już dość gęsty, a nie pływający w wodzie.
Kapustę dokładnie odciśnij, tak "na wiór", pokrój dość drobno i włóż do większego garnka. Zalej wodą (podobnie jak groch, ok 2-3 cm powyżej powierzchni), dodaj 1 łyżkę masła i świeżo mielony pieprz. Cebulę pokrój w kosteczkę zezłoć na oleju, a następnie odsącz i dodaj do kapusty. Całość gotuj do miękkości - ok 30 minut, w razie wygotowywania wody, można ją nieco uzupełniać. Na końcu w garnku powinna zostać niezbyt wilgotna, miękka kapusta.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie, przełóż groch do kapusty, włóż pozostałe masło, ok 2 łyżeczek cukru (do smaku) i dopraw solą. Całość gotuj na krem jeszcze ok 5-10 minut, ale teraz to już cały czas mieszając i pilnując, by potrawa nie przywarła. Podawaj gorące w półmisku. Możesz udekorować plasterkami suszonej figi lub posypane okruchami grubo mielonego pieprzu.
Koniecznie!! zróbcie to wspaniałe, polskie danie na Wigilię, zakochacie się, promis :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation