Kuchnia

Desery i nie tylko

Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną

Składniki:
125ml mleka
200g mąki pszennej
100g masła
4 jajka
1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
1 łyżka cukru
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
125g gorzkiej czekolady
25g margaryny
300g słodkiej śmietany 30- 36%
1 opakowanie śmietan-fix
4 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mleko, 125ml wody, sól i masło zagotować. Dodać na raz mąkę i szybko wymieszać, aby powstała jednolita masa. Gotować dalej energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. (Mieszam łyżką drewnianą).
Ciasto przełożyć do miski. Od razu do ciepłego ciasta, miksując, dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30 min.
Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 350- 400ml kompotu). Kompot i 1 łyżkę cukru zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z 3-4 łyżkami wody i ugotować kisiel. Dodać wiśnie. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. (Ciasto jest gęste i można go wycisnąć tylko przez dużą tylkę. Można ewentualnie nałożyć ciasto łyżką, robiąc kleksy). Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia formować piramidki o średnicy ok. 5- 6cm.
Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą. Ptysie piec około 25min. w temperaturze 220°C.
Po upieczeniu przekroić ciastka na pół i pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej.
Spody ciastek posmarować roztopioną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Pozostałą czekoladę odstawić na bok.
Śmietanę ubić, dodając pod koniec śmietan-fix i cukier waniliowy.
Na spody ptysi wyłożyć wiśnie, a na nie ubitą śmietanę. Przykryć kapelusikami. Ptysie ozdobić pozostałą czekoladą. (Jeśli zgęstnieje ogrzać ją ponownie na parze).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation