Kuchnia

pyszności

Lody pomarańczowe – intensywne w smaku

Składniki:
3/4 szkl. śmietanki kremówki 36%
3/4 szkl. mleka
2 łyżki skórki pomarańczy drobno startej
1/3 szkl. świeżego soku z pomarańczy
1/3 szkl. cukru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
mała szczypta soli

Do pierwszego garnka wlewamy śmietankę, mleko i startą skórkę z pomarańczy. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy i odstawiamy.

Następnie przygotowujemy pomarańczowy karmel. Na patelnię wsypujemy większość cukru (pozostawiamy około 2 łyżki, które będą nam później potrzebne) i wlewamy sok wyciśnięty ze świeżej, słodziutkiej pomarańczy. Cukier z sokiem podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypalił. Cukier powinien się rozpuścić. W wyniku dalszego powolnego podgrzewania powstanie złocisty, słoneczny płyn.

Patelnię zestawiamy z ognia. Do dość rzadkiego karmelu dodajemy kilka łyżek wcześniej zrobionego płynu śmietankowego, który czekał w pierwszym garnku. Delikatnie mieszamy. Następnie cały karmel dodajemy do śmietanki. Mieszamy podgrzewając przez chwilę na małym ogniu, aż płyn będzie jednolity. Zestawiamy z ognia i odstawiamy.

Do wysokiego naczynia wbić żółtka jajek, pozostałe 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego i małą szczyptę soli. Wszystko ubijamy mikserem na wolnych obrotach albo ręcznie trzepaczką. Małym strumieniem powoli dodajemy płyn ze śmietanką i karmelem ciągle ubijając. Następnie stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy, aby płyn osiągnął temperaturę pokojową.

Przelewamy do płaskiego, zamykanego pojemnika. Opcjonalnie możemy przelać płyn przez drobne sitko, aby oddzielić skórkę pomarańczy. Uzyskamy wtedy jednolite, aksamitnie gładkie lody. Nie jest to jednak konieczne. Skórka w tej postaci też jest dobra i może stanowić miły dodatek.

Lody zamknięte w szczelnym pojemniku wędrują na minimum 3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie możemy rozkoszować się pysznymi lodami. Ważne, aby nakładać lody tuż przed podaniem, gdyż stosunkowo szybko się rozpuszczają.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation