Kuchnia

naleśniki, pierogi, placki

fiński naleśnik z pieca z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym
Dla 4 osob:

4 jajka

350 ml mleka

300 g maki

sol, pieprz

1 lyzeczka proszku do pieczenia

4 lyzki masla

peczek koperku (wzielam 2 lyzki suszonego)

150 g kwasnej smietany

2 lyzki tartego chrzanu

200 g wedzonego wegorza w platach

Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Zoltka rozmieszac z mlekiem. Make wymieszac z 1/2 lyzeczki soli, pieprzem (wedle uznania) i proszkiem do pieczenia. Wsypoywac stopniowo do jajek z mlekiem meiszajac. Dodac ubita piane z bialek i lekko wymieszac.

Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Wylozyc ciasto i zapiekac w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 20 minut na zlotobrazowy kolor.

W tym czasie przygotowac sos: koperek umyc i posiekac. Wymieszac ze smietana i chrzanem, doprawic do smaku pieprzem i sola.

Nalesnik popdawac z sosem i platami lososia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation