Kuchnia

ciasta, torty

Migdałowe ciasto z całą pomarańczą

Źródło: FitFoodPolska

Składniki:
2 pomarańcze
6 jajek
250 g zmielonych migdałów
150 g syropu z agawy (lub miodu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem i zostawić w misce z wodą na 2h. Potem dobrze wysuszyć.

Do kielicha blendera wrzucić jajka i syrop z agawy (lub miód). Zmiskować. Następnie wrzucić sparzone całe pomarańcze ze skórką* i zmiksować na jednolitą masę. Dodać zmielone migdały z proszkiem do pieczenia i zmiksować po raz ostatni.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180* przez 45 minut! Po upieczeniu ostudzić i następnie jeść bez skrupułów ;) Najlepiej oglądając kanał Magdy bo można się tam dowiedzieć wiele wartościowych rzeczy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation