Kuchnia

Zupy

Składniki:
1 szklanka mąki żytniej
3 szklanki przegotowanej wody
3 ząbki czosnku
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
6 ziaren pieprzu
+
czerstwa skórka z razowego chleba (opcjonalnie*)

Wykonanie:
Do słoika lub glinianego garnka wsypujemy mąkę razową, zalewamy szklanką wody, mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy pozostałą część wody, mieszamy.
Dodajemy lekko rozgnieciony lub nakłuty czosnek (nie obrany), ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu, mieszamy zawiesinę.
Nakrywamy ściereczką, spodkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Jeśli lubimy żurek intensywniejszy w smaku możemy wydłużyć czas fermentacji.

Następnie wyławiamy skórki, przyprawy i możemy przystąpić do gotowania żurku.
Zakwas na żurek możemy również przelać do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

* Dodanie skórki z razowego chleba przyśpieszy proces fermentacji zakwasu.
Skórka powinna być z prawdziwego chleba wyhodowanego na zakwasie.
Jeśli nie mamy pewności czy zakupione pieczywo jest w 100% naturalne, a nie zawsze mamy czas aby je upiec możemy pominąć ten składnik.
Hodowlę zakwasu wydłużamy zatem o 2-3 dni.

Skórka z chleba „oszukanego” może wpłynąć na powstanie pleśni.
Nie dodałam skórki, zakwas wyszedł znakomity.
Gotowy był na 5 dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation