Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Pizza - dietetyczna, bez pieczenia i mąki
Składniki:
CIASTO
płatki owsiane [3 łyżki]
otręby pszene [1 łyżka]
otręby orkiszowe [1 łyżka]
jajka [1 ] (ok. 55g)
kefir [60 g]
proszek do pieczenia [1 szczypta]
soda oczyszczona [1 szczypta]
sól morska [7 g]
FARSZ
czerwona papryka [40 g]
pieczarki [4 szt.]
kukurydza konserwowa [1.5 łyżki]
polędwica [3 plastry] (cienkie)
czosnek [1 ząbek] (mały)
ser gouda [2 plastry] (Światowid - cienkie plastry)
keczup [40 g] (wedle uznania)
sól morska, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, tymianek [1 szczypta] (wedle uznania)
woda [20 ml] (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umytą paprykę kroimy w kosteczkę. Cebulkę obieramy i tniemy cieniutkie plastry. Czosnek także obieramy i drobno siekamy. Polędwicę również tniemy na cienkie ok. dwa plastry i w paseczki. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. To, wraz z kukurydzą, podduszamy na patelni ceramicznej lub teflonowej (bez dodatku tłuszczu) - warto dodać trochę wody, aby nie przypalić poszczególnych części. Pod koniec przyprawiamy każdą z przypraw - ich ilość i miękkość warzyw zależy od waszych indywidualnych upodobań.
W czasie gotowania "farszu" przygotowujemy ciasto na pizzę: mielimy otręby i płatki owsiane - wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wbijamy jajko, wlewamy kefir, sypiemy sól i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na środek na średnio rozgrzaną patelnię - ciacho samo się rozejdzie tyle, ile powinno - przykrywamy odpowiednio dużą pokrywką i "pieczemy" z obu stron (do brązowości) na małym ogniu.
Kiedy placek jest gotowy, ściągamy go z patelni na ulubiony talerz. Smarujemy ketchupem, nakładamy warzywa, pokrywamy dwoma plastrami sera - wstawiamy na ok. 30sek do mikrofali. Następnie polewamy ketchupem i gotowe.
Jeśli ktoś nie posiada mikrofali, może to zrobić na patelni - pod przykryciem, potrwa to ok. 2-3min.
Przyznam, że miałam robić to z serkiem wiejskim, jednak chciałam Wam pokazać, jak wyglądają same warzywa na cieście i zostało mi to uniemożliwione. To z tego powodu, że serek wiejski rozpuszczony w mikrofali może i byłby o dobrej konsystencji, ale zostałaby z niego woda, która wchłonęłaby się w ciasto, a tego chciałam uniknąć. Jeśli Wy chcecie bardziej dietetycznie (ja tak przy następnej okazji zrobię), to ser żółty zastąpcie ok. 2 łyżkami serka wiejskiego, który dodajcie do warzyw pod koniec obróbki termicznej :) Sprawdza się on genialnie jako zamiennik tego kalorycznego składniku - choć jeden plaster ze Światowidu zawiera 23kcal.
PODANIE
Ja właśnie pokryłam swoją pizzę serem, roztopiłam go i polałam ketchupem. Jeśli chcecie, możecie też zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Mnie się akurat nie chciało go przyrządzać, choć wiele czasu by to nie zajęło, no ale :) Poniżej przedstawiam Wam kilka zdjęć, żebyście mogli skonfrontować to, jak po kolei wyglądało tworzenie ostatniego wizerunku pizzy.
To bardzo zdrowa i dietetyczną pizza, którą przyrządza się szybko, nie trzeba grzać piekarnika i używać typowej mąki. Jak to zrobiłam? Bardzo prosto, aż dziw bierze, że tak można :) Z ręką na sercu polecam. Jest smaczna i nie odbiega zbytnio od tradycyjnej :) No chyba że mówimy tu o walorach zdrowotnych i energetycznych, bo jedna porcja - bardzo duża, po której ja osobiście miałam dość, zawiera ok. 350kcal Natomiast przygotowanie całości - od A do Z - zajmuje max. 25min!
MA==