Kuchnia

Cookies

DROZDZOWE RENIFERY.

Składniki na
ciasto ok. 70szt.
500g mąki
30g świeżych drożdży
2 jajka
70g cukru
250 ml letniego mleka
80g masła
szczypta soli

Składniki
na dekorację:
1 opakowane małych precelków
1 opakowanie białych groszków
czerwone m&m'sy na noski
troszkę gorzkiej czekolady
lukier królewski

Do miski wlać letnie mleko.
Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko
oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto (można hakami miksera).
Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm.
Foremką w kształcie serduszka
(moja ma 6cm) wycinać serca.
Każde posmarować pozostałym żółtkiem
zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka
i przykleić precelki.Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia
blaszce i piec w 180 stopniach ok. 10 minut.
Wystudzić na metalowej kratce.
Za pomocą lukru przykleić noski
z czerwonych m&m'sów oraz oczy
z białych groszków.
Z rozpuszczonej czekolady zrobić
na groszkach czarne kropeczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation