Kuchnia

Obiadowe

Roladki z mięsa mielonego w szynce, zapiekane z sosem


Pyszny, szybki i atrakcyjny sposób na mięso mielone.

na roladki:
0,5 kg mięsa mielonego ( moje wołowo-wieprzowe)
1 namoczona wcześniej bułka kajzerka
1 cebula
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i czarny pieprz do smaku
szynka w dużych plastrach

na sos:
6 pieczarek
250 ml wody
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
sól i czarny pieprz do smaku

+ olej i wykałaczki


Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z cebulą, namoczoną bułką, jajkiem i koncentratem. Doprawić do smaku.
Z mięsa formować podłużne klopsiki, które następnie należy owinąć plastrem szynki. Roladki spinać wykałaczkami w celu zabezpieczenia przed rozwinięciem.
Roladki obsmażyć na patelni, na oleju, ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i usunąć wykałaczki.

Na niedużej ilości oleju podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Koncentrat rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i przyprawy. Zrumienione pieczarki zalać sosem i gotować, aż sos zgęstnieje.

Podsmażone roladki zalać sosem i zapiekać 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation