Kuchnia

słodkości

Kawowa Panna Cotta

z galaretką z mocnego espresso
Składniki, 4 porcje:

Kawowa panna cotta:

• 1 łyżeczka żelatyny w proszku
• 125 ml śmietanki kremowej 30% lub 36% (płynnej, w kartoniku, UHT)
• 125 ml pełnego mleka
• 3 - 4 łyżki cukru
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach (użyłam Nescafé Espresso)
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
• 1,5 łyżki likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)
• 1 łyżka rumu






Galaretka z mocnego espresso:
• 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 60 ml gorącej wody
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach (użyłam Nescafé Espresso)
• 2 łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki likieru Amaretto (można zastąpić likierem kawowym)

Dodatki (niekoniecznie): bita śmietana i błyskawiczny syrop karmelowy (podgrzać 2 łyżki śmietanki kremowej i 1 łyżkę mleka w rondelku, dodać pokrojoną na kawałki 1 krówkę i mieszać aż całkowicie się roztopi).

Przygotowanie:
Galaretka z mocnego espresso: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier Amaretto. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać przez minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Ostudzić i przelać do 4 małych filiżanek (każda po około 80 ml - 1/3 szklanki). Wystudzić i odstawić w chłodne miejsce na około 30 - 60 minut do stężenia.
Kawowa panna cotta: żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, kawę, ekstrakt z wanilii, Amaretto i rum. Mieszając podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do zagotowania i odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała się rozpuści.
Przykryć i odstawić na 5 minut, następnie przelać do filiżanek na warstwę zastygniętej galaretki espresso. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub na całą noc.
Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na chwilę do gorącej wody, następnie włożyć ostrze noża w przestrzeń pomiędzy kremem a filiżanką i delikatnie poruszyć nożem. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać. Można udekorować bitą śmietaną, a na talerzyku wylać syrop karmelowy (dodatki te nie są jednak konieczne).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation