Kuchnia

Potrawy, wypieki i przekąski

Z podanych proporcji czekolady wystarczy dla 3-4 osób.
Ilość mleka jest podana orientacyjne - zmieniaj ilość w zależności od tego, jak bardzo gęstą czekoladę lubisz.

200g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200ml mleka
50ml śmietany 30%


Mleko i śmietanę porządnie podgrzej w rondelku. Ściągnij rondel z palnika, wrzuć posiekaną czekoladę i odstaw na minutę. Po tym czasie czekolada powinna się roztopić - porządnie wymieszaj ją trzepaczką. Połóż rondel z powrotem na gazie, do czekolady dodaj przyprawę korzenną i ponownie podgrzej. Nie gotuj! Gdy uzyska satysfakcjonującą Cię temperaturę, wyłącz gaz, a do czekolady dolej ekstrakt waniliowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation