Kuchnia

tarta/pizza/frittata

Tarta z cebulą i kurczakiem


Składniki

Spód

200 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżeczka soli
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie

200 g fileta z kurczaka
4 średniej wielkości cebule
4 jajka
100 ml śmietanki 30%
olej do smażenia
sól, pieprz
50 g sera żółtego



Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w malakserze i mieszamy ze sobą. Ciasto zagniatamy, następnie 3/4 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy formę do pieczenia tarty (średnica ok. 30 cm). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekamy przez 15 minut. W międzyczasie fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z solą i pieprzem. Cebulę pokrojoną w krążki również smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Jajka mieszamy wraz ze śmietanką, odrobiną soli i pieprzu. Na podpieczony spód wykładamy cebulę, kurczaka i wlewamy masę jajeczną. Na wierzch układamy kawałki sera żółtego i układamy paski z pozostałego ciasta. Pieczemy w 180ºC przez 25 minut. Podajemy z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation