Kuchnia

slone

Cebularze:

Przepis:

Ciasto drożdżowe:

Paczuszka suszonych drożdży (8g)
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki
+
1 szklanka mąki
do wyrobienia ciasta






Farsz:

6 średnio dużych cebul
1 czosnek
olej
sół i pieprz
szczypta majeranku
1/2 szklanki śmietanki 30%


Przygotowanie:

W ciepłej wodzie z cukrem rozpuścić drożdże,
dodać olej i sól.
Połączyć z mąką i wyrobić na gładką masę.
Ciasto powinno być świecące gładkie i sprężyste-
(nieklejące się do ręki- w razie potrzeby dodać mąke)
Opruszyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po 30 minutach rozwałkować ciasto, wycinać średniej wielkości koła lub dowolny kształkt.Na oleju zesmażyć na złoto pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek.
Posolić, dodać majeranek i mocno popieprzyć.
Na koniec dodać śmietankę i zamieszać.
Ostydzony farsz, nakładać na ciasto.
Na każdy krążek nakładać łyżką przestudzony farsz.
Układać na wysmarowanej blasze.
Piec w temp. 200'C 15-20 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation