Kuchnia

obiadokolacja

Tarta z cebulą w śmietankowym sosie - kruche ciasto:
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki (20 dag)
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
1 czubata łyżka cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie:
2 spore cebule (najlepiej cukrowe)
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
2 żółtka
łyżka masła
2 łyżki oleju
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
kilka gałązek natki pietruszki


Zajrzyj do Mniamowego sklepu
Mieszadło - siekacz do wyrabiania ciasta kruchego - Cuisipro

Komentarze: 87 tylko: 55,99 zł 69,99 zł
Obrane cebule pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
W dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 4-5 minut - cebula powinna zacząć się szklić. Zestaw z ognia, dopraw pieprzem i gałką.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Żółtko wymieszaj ze śmietaną.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na małe kawałki (najłatwiej i najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Zrób zagłębienie i wlej mieszaninę żółtka ze śmietaną. Szybko wyrób gładkie ciasto.
Ciasto, podsypując mąką, rozwałkuj na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na formę. Odetnij nadmiar ciast, zrób widelcem kilka nakłuć. Ułóż papier, wsyp kuleczki do pieczenia (możesz je zastąpić fasolą lub piec ciasto bez obciążenia) i wstaw do gorącego piekarnika na 8-12 minut - kiedy brzegi będą lekko zarumienione, wyjmij ciasto.
Śmietankę wymieszaj z żółtkami.
Na podpieczone, gorące ciasto wyłóż cebulę, zalej mieszaniną śmietanki z jajkami, posyp szczyptą pieprzu.
Wstaw do gorącego piekarnikach na 12-15 minut, aż masa się zetnie, a brzegi ciasta przyrumienią.
Podawaj na gorąco (chociaż na zimno też nieźle smakuje).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation