Pieczony kurczak z cytryna i rozmarynem oraz pieczonymi ziemniakami
Skladniki na 4 porcje:
2 kg kurczak
sol morska
swiezo zmielony czarny pieprz
2 kg ziemniakow, obranych
1 duza cytryna, najlepiej niewoskowana
1 cala glowka czosnku, podzielona na zabki
garsc swiezego tymianku
oliwa
garsc swiezego rozmarynu
dowolnie: 8 plastrow wedzonego boczku
Natrzyj kurczaka od srodka i od zewnatrz duza iloscia soli i swiezo zmielonym pieprzem - jesli to mozliwe, zrob to rano. Nastepnie przykryj go, wstaw do lodowki i trzymaj do momentu rozpoczecia szykowania obiadu (ja natarlam kurczaka wieczorem, owinelam folia i zostawilam na noc w lodowce). Dzieki temu mieso bedzie po upieczeniu naprawde przepyszne. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C.
Zagotuj duzy garnek osolonej wody. Pokroj ziemniaki na kawalki wielkosci pileczki golfowej, wloz do wody z cala cytryna i zabkami czosnku i gotuj przez 12 min. Odcedz i odparuj przez 1 min. (dzieki temu ziemniaki beda bardziej chrupiace), nastepnie wyjmij cytryne i czosnek. Podrzucaj gorace ziemniaki w garnku - to tez sprawi, ze po upieczeniu beda chrupkie.
Jeszcze goraca cytryne nakluj ok. 10 razy. Wyjmij z lodowki kurczaka, poloz na papierze do pieczenia i calego natrzyj oliwa. Nafaszeruj go zabkami czosnku, cytryna w calosci i tymiankiem, umiesc na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 min. Przenies kurczaka na polmisek. W wytopionym tluszczu, ktory zostal na blasze, obtocz ziemniaki z listkami rozmarynu. Potrzasnij nia, potem zrob wolne miejsce na srodku blachy i ponownie poloz kurczaka. Jesli chcesz uzyc bekonu (ja uzylam), obloz nim piers kurczaka i piecz kolejne 45 min. albo do chwili, kiedy mieso bedzie miekkie, a ziemniaki sie zrumienia. Kurczak jest gotowy, jesli mieso z latwoscia odchodzi od kosci, a sos, ktory pusci jest klarowny.
Zazwyczaj zdejmuje (czyli Jamie) bekon z kurczaka, kroje drobno i posypuje nim ziemniaki. Nastepnie usuwam tymianek, cytryne i czosnek ze srodka, wyciskam czosnkowa paste z lupinki i rozsmarowuje po calym kurczaku. Niebo w gebie! :)
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.be/2010/09/jamie-oliver-pieczony-kurczak-z-cytryna.html
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