Kuchnia

ℳoja Kuchnia

Rolada bounty

Składniki biszkopt :

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
60g stopionego masła
3 łyżki kakao


Przygotowanie biszkoptu :



Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.


Składniki masa :

3 szklanki mleka,
1/4 szklanki cukru,
1 budyń śmietankowy,
200g masła,
200g wiórek kokosowych.


Przygotowanie masy :

Do garnka wlej 2 1/2 szklanki i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej. Ostudź (do temp pokojowej - może masa by lekko ciepła)

Na początku do masy możesz wsypa mniej cukru. jeśli będzie mało słodka możesz dosypać do gotującego się mleka z kokosem 2-3 łyżki.


Delikatnie rozwiń roladę i posmaruj masą całość. Ponownie zwiń i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation