Kuchnia

chleby

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie | Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 8 godz. 30 min.
Porcje: 1

Składniki
120 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g mąki gryczanej
375 g mąki żytniej typ 720
150 g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki soli
450 ml ciepłej wody
Instrukcja
Połącz ze sobą wszystkie składniki i zagnieć rękami tworząc jednolitą masę.
Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o długości 20 cm włóż ciasto chlebowe. Przykryj materiałową szmatką i zostaw w ciepłym miejscy na noc (na co najmniej 8 godzin).
Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw foremkę i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje z góry.
Wystudź go dokładnie na wyjętej kratce od piekarnika.Smakowity Chleb
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation