Inne

Kolczyki i pierścionki

PAVLOVA Z CZARNEGO LASU

Składniki:
beza:
8 białek, schłodzonych
400 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
4 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki octu winnego
2 łyżki wiśniówki (lub innego słodkiego mocnego alkoholu)
krem
500 g sera mielonego (takiego jak na sernik)
500 ml kremówki
szczypta soli
4 łyżki cukru
500 g wiśni z kompotu
4 łyżki wiśniówki
dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, rozsmarować na papierze do pieczenia i włożyć go do lodówki.
2. Piekarnik nastawić na 170 stopni. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Kiedy cały cukier będzie wsypany do środka, miksować dodatkowe 2-3 minuty, do czasu, aż kryształki cukru zredukują się ( masa musi być gładka i lśniąca).
3. Do białek dodać mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, wlać ocet, wiśniówkę i wszystko razem połączyć.
4. Masę bezową wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia formując koło o średnicy 24 cm ( można pomóc sobie rysując okrąg cyrklem, ja robię to na oko). Całość włożyć do piekarnika, zmniejszając jego temperaturę do 100 stopni. Bezę piec 1,5 h, do czasu, aż stanie się sucha i krucha. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, 4-5 h, aż ostygnie całkowicie.
5. Odcedzić wiśnie, odlać 2 łyżki kompotu. Umieścić owoce w misce, zalewając je pozostawionym kompotem i wiśniówką i zostawić do macerowania na 2 h.
6. Po upływie 2 h ser wymieszać z cukrem i płynem z macerowania, odsączonym z wiśni. Kremówkę ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do masy serowej.
7. Rozsmarowaną czekoladę wyciągnąć z lodówki i połamać. Na ostudzoną bezę wyłożyć krem, na to wysypać odcedzone wiśnie i wbić połamane kawałki czekolady. Serwować natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation