Kuchnia

Dania główne

Składniki:

ok 400 g filetu z dorsza

ok 400 g ugotowanych ziemniaków

ok 100 g śmietany 18%

2 ząbki czosnku

100 g sera ementaler (może być dowolny żółty ser)

oliwa z oliwek

250 ml mleka i 500 ml wody do ugotowania ryby

biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa do smaku



Filet z dorsza pokroić na mniejsze kawałki (jeżeli kupiliśmy solone filety, najpierw namaczamy je przez 15 minut w wodzie). Rybę wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem mleka i gotować ok 2-3 minut.

Ugotowane ziemniaki rozdrobnić w miseczce za pomocą widelca. Dodać 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i wymieszać. Rybę odcedzić i dodać do ziemniaków. Do masy dodajemy 3 łyżki śmietany, doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotową masę wykładamy do nasmarowanych oliwą foremek. Na wierz polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pieczemy ok 20 minut (w zależności od wielkości użytych foremek).

Gdy zapiekanka jest gorąca w środku* wyciągamy foremki z piekarnika i posypujemy serem. Wkładamy z powrotem do piekarnika i wyciągamy gdy ser się zarumieni.

*aby sprawdzić czy zapiekanka jest w środku gorąca należy włożyć do środka nóż kuchenny, potrzymać chwilkę i wyciągnąć. Sprawdzić jaka jest temperatura noża- jeżeli jest gorący- oznacza to że zapiekanka również jest w środku gorąca.

Przepis Michel`a Moran z programu Doradca Smaku (zmieniłam ilość składników- z podanych składników otrzymujemy porcje dla 3 osób).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation