Kuchnia

mufinki

Orkiszowe muffinki z brzoskwiniami i amaretti

Składniki na 6 - 8 dużych muffinek lub 10 mniejszych:

130 g mąki orkiszowej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
3 łyżki oleju słonecznikowego
6 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego
80 g jasnego brązowego cukru
1 duża brzoskwinia, pokrojona w dużą kostkę
ciasteczka amaretti, po 1 sztuce na każdą muffinkę
kilka kropel ekstraktu lub aromatu z migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W mniejszym naczyniu widelcem roztrzepać jajko, olej, jogurt, ekstrakt z migdałów. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier.

Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać szybko i niedbale, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta do połowy wysokości papilotki. Na wierzch muffinki położyć kawałek brzoskwini. Pokruszyć ciasteczka i posypać po wierzchu (1 ciasteczko na 1 muffinkę).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation