Kuchnia

muffinkowy/ babeczkowy/ sufletowy świat

Blondies in the kitchen: Ciastka M&M's

składniki na 16 sztuk wielkich ciastek
2 szklanki (260g) mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
170 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki (130 g) białego cukru
2/3 szklanki (140 g) brązowego cukru
1 duże jajko
1 żółtko dużego jajka
1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
200 g M&M's lub innych podobnych cukierków
Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce utrzeć masło i cukrami, aż będzie puszyste i jasne (zajmuje to około 2-3 minut). Dodać jajko i żółtko, dokładnie zmiksować. Dodać aromat waniliowy, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i miksować, aż się wszystko dobrze połączy.
Formować kulki o średnicy ok. 4cm. Układać je w bardzo dużych odstępach na papierze na blaszkach. Spłaszczyć by miały średnicę około 6cm.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni C.
Dokładni przykryć wierzch M&M'sami, ładnie je układając na wierzchu. Delikatnie przyciskać każdy cukierek.
Piec 15-17 minut. W połowie zamienić blaszki miejscami. Ciasteczka będą gotowe, jak będą jasno złoto-brązowe i upieczone. Wyjąć, odczekać kilka minut i studzić na kratce. Wtedy dopiero staną się kruche.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation