Kuchnia

słodko ,słodko

Czekoladowe tornado - ugotuj.to
Czekoladowe tornado - składniki:

Biszkopt: 2 duże jaja
60 g cukru
60 g mąki
30 g kakao
30 g masła Mus czekoladowy: 70 g + 80 g cukru
6 żółtek
3 białka
15 g kakao
200 g śmietanki 30 proc.
100 g masła
250 g czekolada 71 proc. kakao
ok.50 ml Whisky lub Brandy (do smaku)
100 g konfitur z czarnej porzeczki

Czekoladowe tornado - sposób przygotowania: Do przygotowania deseru potrzebujesz 1 biszkoptu czekoladowego, czekoladowego musu z whisky, konfiturę z czarnej porzeczki i dodatki do podania: czekoladę i sos z czarnej porzeczki. Przygotuj biszkopt: Wymieszaj mąkę z kakao, rozpuść masło i ubij jaja z cukrem. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj mąkę z kakao i delikatnie mieszaj. Wlej rozpuszczone masło (nie może być gorące), całość dokładnie i delikatnie połącz. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 20-25 min. Upieczony biszkopt powinien być pulchny. Po ostygnięciu zetnij górną warstwę (skórkę). Na biszkopt rozsmaruj nieregularnie konfiturę. Przygotuj mus: W misce o zaokrąglonym dnie wymieszaj żółtka, 80 g cukru, kakao oraz śmietankę i postaw na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Mieszaj, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmij z garnka i mikserem dalej ubija masę dodając masło, rozpuszczoną czekoladę i alkohol. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka z cukrem i delikatnie połącz wszystko razem, mieszając łyżką a nie mikserem. Mus wyłóż na biszkopt z konfiturą - bezpośrednio do tortownicy lub poporcjowany w foremkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation