Kuchnia

Jedzonko

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy jest idealnym szybkim daniem na mroźne i ciemne jesienno zimowe wieczory. Rozgrzewa, syci, jest dietetyczna i zdrowa. Zupa – cud w 45 min.

Składniki:

1 szklanka soczewicy
kartonik lub puszka pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
łyżeczka curry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki chili

Przygotowanie:

1. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlać odrobine oliwy, rozgrzać.
2. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy 1 minutę. Potem dodajemy przyprawy, czosnek – mieszamy i smażymy jeszcze 1 min.
3. Dolewamy bulion, wsypujemy soczewicę i dolewamy 1,2 wody. Jeżeli używacie kostki wrzućcie kostkę i dolejcie 1,7 l wody.
4. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 40 min co jakiś czas mieszając.

Można podawać z dodatkiem żółtego sera (tarty na wierzch) lub śmietany. Jeśli będzie dla was za gęsta dodajcie wody. Można z niej zrobić zupę krem lub zostawić w postaci „naturalnej”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation